
Brawl Stars E-spor Soru-Cevap Etkinliği
2027'deki Brawl Stars e-spor planlarımızı duyurmamızın ardından, ilk BSŞ soru-cevap etkinliğimizi gerçekleştirdik!
Brawl Stars e-spor ekibinden Rose, Pedro ve Kim; Reddit, X ve Instagram üzerinden ilettiğiniz olabildiğince fazla soruyu yanıtlamak için bir araya geldi. Soru-cevap etkinliğinden, topluluğun en çok merak ettiği konulardan bazılarını kapsayan bir soru-cevap seçkisini aşağıda derledik.
Hadi başlayalım! 👇
BSŞ 2027
1) Formatı neden daha karmaşık bir hâle getirmeyi planlıyorsunuz? Bence Brawl Stars, e-spor tarafında böyle bir şeye ihtiyaç duyan türde bir oyun değil... (Reddit üzerinden Academic-Letter-857 tarafından soruldu)
Temel olarak bunu, (Karşılaşmaları ekleyerek) daha fazla seçenek sunmanın yanı sıra (en üst seviyenin gelişiyle birlikte) en iyi takımlar arasındaki rekabeti ve bağlılığı artırmanın bir yolu olarak görüyoruz.
Yeni gidişatımız konusunda iyimseriz ancak ilerleyen süreçte durumu değerlendirmeye ve gerekirse değişiklikler yapmaya devam edeceğiz.
- Kim
2) Yine de elemeler yapılacak mı? Yapılmayacaksa bölgelerin en iyi takımları nasıl belirlenecek? (Reddit üzerinden kleyzzit tarafından soruldu)
Bu konu üzerinde aktif olarak çalışıyoruz. Evet, 2027'nin birinci yarısında mücadele edecek en iyi sekiz takımı belirlemek için çevrimiçi bir bölgesel davetli turnuva düzenleyeceğiz. Bunun Dünya Finallerinden sonra, büyük ihtimalle ocak ayında gerçekleşmesini hedefliyoruz.
Hangi takımların davet edileceği, kadro değişikliklerinin zamanlaması ve kulüplerin ne şekilde katılacağı konusunda değerlendirmemiz gereken birkaç konu var.
- Rose
3) Gelecekte daha fazla yeni harita olacak mı? (X üzerinden @hsh41229926 tarafından soruldu)
Bu soruya bayıldım. Harita oluşturan topluluğumuzdan (Brawl Craft) bazı öneriler aldık ve yeni haritaların Aşamalı ile BSŞ'ye eklenme sürecinin nasıl olması gerektiğini tartışıyoruz.
- Rose
4) SŞE seneye kaldırılıyor mu? Öyleyse her bölgenin katılım hakkı kazanamayan takımlarına ne olacak? (X üzerinden @arisenBS tarafından soruldu)
SŞE, her bölgedeki orta sıralamalı takımlara Dünya Finalleri için son şans tanıyan bir turnuvaya evrilmişti. Rekabetçi yapıyı baştan aşağı yenilediğimizde, artık bu ekstra elemenin gerekli olmadığını hissettik. Yeni sistem, uluslararası etkinliklerimize en formda takımları düzenli biçimde taşıyacaktır.
Kulağa biraz acımasız gelebilir ama turnuva heyecanını ve yapılan yatırımı yükselme/düşme aşamasına aktarmayı tercih ediyoruz.
En nihayetinde, Dünya Finallerinin Brawl tarihindeki en rekabetçi turnuva olmasını hedefliyoruz.
- Pedro
5) İlk üç ayın ardından "Mayıs, Haziran, Temmuz" şeklinde boş bir dönem olacak. Bunlardan birinde Brawl Kupası düzenlenecek, peki diğer ikisinde ne olacak? (X üzerinden @Echo8vi tarafından soruldu)
Mayıs, bölgesel Karşılaşma etkinliklerine; haziran ise Brawl Kupasına ayrıldı. Amacımız, üçüncü taraf yatırımlarını sezon arası boş aylara çekerek rekabetçi takvimi doldurmak!
- Rose
Kulüp Ortaklık Programı
1) Kulüp Ortaklık Programını açıklayabilir ve programa katılım için aranan özel şartların yanı sıra bu ortaklardan beklentilerinizi özetleyebilir misiniz? (X üzerinden @Imfern0listico tarafından soruldu)
Ortaklık Programı, Supercell ile belirli e-spor kulüpleri arasında yürütülen bir gelir paylaşımı programıdır. Programın asıl amacı, kulüplerin Brawl Stars projeleri kapsamında daha sürdürülebilir bir yapı kurmalarına yardımcı olurken taraftarların da sevdikleri takımları takip ederek Brawl e-sporuna daha fazla erişim ve katılım fırsatı bulmalarını sağlamaktır.
Yüksek performans kesinlikle önemli bir etken olsa da asıl veya tek kriterimiz bu değil. Kitle büyüklüğü, taraftar etkileşimi, bölgesel önem, diğer oyunlardaki geçmiş başarılar ve Brawl Stars'a uzun vadeli bağlılık gibi unsurları da göz önünde bulunduruyoruz.
Kulüp Ortaklık Programıyla ilgileniyorsanız yeni Kulüp sayfamızı buradan inceleyebilirsiniz!
- Pedro
2) BSŞ 2027'de Kulüp Ortaklık Programı nasıl işleyecek? Katılımın kolaylaşması, bu takımlara daha fazla avantaj sağlanması veya oyun içinde bu takımlara yönelik daha çok görsel ürün sunulması gibi değişiklikler olacak mı? (X üzerinden @Gabriel30PT tarafından soruldu)
Programa herhangi bir rekabetçi avantaj dâhil etmeyi kesinlikle reddediyoruz.
Görsel ürünler açısından, taraftarların kulüplerine olan bağlılıklarını daha fazla yansıtabilmelerini sağlayacak yollar arıyoruz ancak şu an için paylaşabileceğimiz somut bir detay yok.
Programa katılım konusunda ise süreci çok daha şeffaf kılıyoruz. Böylece potansiyel kulüpler ne yapmaları gerektiğini ve sürecin tam olarak hangi aşamasında bulunduklarını net bir şekilde görebilecekler.
Daha fazla kulübün programa katılması ve bu ortaklığın mali getirisini artırmamızla birlikte, ortaklarımızdan beklentilerimiz de aynı şekilde yükselecektir.
- Pedro
3) Her bölgede sekiz ortak kuruluş mu olacak? BSŞ puanları oyunculara aitse lige katılabilmek için bu ortak kuruluşlardan birini seçmek zorunda mı kalacaklar? Çok teşekkürler, tüm topluluk adına söyleyebilirim ki bu BSŞ için verilmiş en doğru karar ve duyduğumuz en iyi haber! (X üzerinden @DaaNTzBS tarafından soruldu)
Tam olarak değil. Ortak bir kuruluş olmak, en üst ligde yerinizin garanti olduğu anlamına gelmiyor. Bu değişiklikle amaçladığımız şeylerden biri de en üst ligi olabildiğince rekabetçi kılmak. Yükselme/düşme sistemini de bu yüzden getiriyoruz.
Puanların kime ait olacağı ve nasıl kullanılacağı konusu üzerinde hâlâ çalışıyoruz. Hazır olduğumuzda daha fazla ayrıntı paylaşacağız.
- Pedro
4) Bir kuruluşla ortaklık kurarken en çok neye önem veriliyor? Bazı kuruluşlar neden programa hemen katılırken bazıları bir yıl beklemek zorunda kalıyor? (X üzerinden @catut4a tarafından soruldu)
Yeni bir kulübün programımıza ne zaman katılacağı, hem kendi hazırlıklarına (yeterli personele sahipler mi, hazır bir kadroları var mı vb.) hem de bizim o yılki hedeflerimize bağlıdır.
Bu yıl Dünya Finalleri Japonya'da düzenleneceği için yeni Japon takımlarını programa katma sürecini hızlandırmak istedik. Diğer bölgelerde ise oyuna yönelik vizyonu ve hedefleri bizimle örtüşen doğru ortakları bulmaya odaklanıyoruz.
En çok neye önem verdiğimize gelirsek, bizim açımızdan bu durum pazarlama performansı, taraftar etkileşimi, geçmişteki rekabetçi başarılar ve kuruluşun geliştirmek istediğimiz bir bölgede taraftar kitlesine sahip olup olmaması gibi birçok unsurun bir birleşimidir.
- Pedro
5) Ortak kuruluşlar için ileride başka yenilikler de olacak mı? Daha fazla oyun içi görsel ürün veya Brawl Kupası kazananları için özel kostümler gibi şeyler görecek miyiz?
Şu an sizinle paylaşabileceğim somut bir şey olmasa da geçen yıldan bu yana kulüpleri oyun içinde temsil etmenin farklı yollarını araştırıyoruz.
Dolayısıyla şu an paylaşabileceğim bir örnek olmasa da üzerinde çalıştığımızdan emin olabilirsiniz!
- Pedro
Genel Sorular
1) Brawl e-sporu 2027'de İsveç'e geri dönecek mi? Dönse harika olur. Geçen yılki dünya finalleri gerçekten inanılmazdı ve benim ilk LAN deneyimimdi. Kesinlikle 10 üzerinden 10 bir deneyimdi! (X üzerinden @Sleepymunmun tarafından soruldu)
Böyle harika bir deneyim yaşadığını duymak bizi gerçekten çok mutlu etti! Bu etkinlikleri düzenlerken tamamen bunun için çalışıyoruz. Etkinliklerimizi planlarken iki ana unsuru göz önünde bulunduruyoruz: Ya hâlihazırda yerleşik bir oyuncu kitlemizin olduğu yerlere ya da geliştirmek istediğimiz ve e-sporun büyüme için önemli bir pazarlama aracı olduğu bölgelere odaklanıyoruz.
Özellikle daha fazla taraftarın katılmasına olanak tanıyan yeni yerleri değerlendirmeye devam edeceğiz. Neresi olursa olsun, seni de orada görmeyi çok isteriz! <3
- Pedro ve Kim
2) Takımlar Karşılaşmalara katılmaya nasıl hak kazanacak? (X üzerinden @CommandBS tarafından soruldu)
Karşılaşmaların açık bir ekosistem olmasını hedefliyoruz.
Eleme sürecinin tam olarak nasıl işleyeceği ise hâlâ üzerinde çalıştığımız bir konu.
- Kim
3) Haftalık maçlar etkinlik web sitesini ve ödüllerini nasıl etkileyecek? Her hafta veya iki haftada bir yeni ödüller ve yeni bir ödül yolu mu gelecek? (Reddit üzerinden honestlynotBG tarafından soruldu)
Harika bir soru! Ayrıntılar üzerinde hâlâ çalışıyoruz ancak ideal senaryoda her (yayın) hafta sonunda oyuncuların kazanabileceği yeni ödüller olmasını hedefliyoruz!
- Kim
4) Supercell veya BSŞ yakın gelecekte Esports World Cup'a katılmayı değerlendirir mi?(X üzerinden @brunoclash_ tarafından soruldu)
Bu yıl başka önceliklerimiz olduğu için Supercell olarak EWC'de yer almadık. Yine de önceliklerimiz değişirse bu konuyu yeniden değerlendireceğiz.
Organizatörlere, etkinliğin arkasındaki vizyona ve tüm katılımcıların rekabetçi ruhuna büyük saygı duyuyoruz. Supercell ve özellikle Brawl ekibi adına konuşmam gerekirse bizler, e-spora ve gelecekteki fırsatları değerlendirmeye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz.
- Pedro
5) Ekip, önceden belirlenmiş kırmızı/mavi taraf yerine dinamik taraf seçimi gibi daha fazla seçim aracını değerlendirdi mi? Sonuçta takımlar arasında büyük bir fark yaratıyor. (X üzerinden @brunoclash_ tarafından soruldu)
Yeni seçim aşaması akışıyla birlikte aldığımız en büyük geri bildirimlerden biri bu oldu. Tarafların yazı tura ile belirlenmesi yerine kırmızı/mavi tarafın seçilebilmesine imkân tanımak için aktif olarak çalışıyoruz.
- Rose
6) Bu soru-cevap etkinliklerinin düzenli olarak yapılmasını bekleyebilir miyiz? (X üzerinden @JakeC0ld tarafından soruldu)
Evet, şeffaflığı ve toplulukla olan iletişimimizi artırmayı hedefliyoruz. Bu yüzden (eğer hoşunuza gittiyse!) daha fazla soru-cevap etkinliği yapmak kesinlikle gündemimizde.
Üstelik aklımızda bununla ilgili başka fikirler de var...
- Kim
7) İki Karşılaşma finali nasıl işleyecek? Videodan ve blog yazısından anladığım kadarıyla bu finaller iki büyük LAN etkinliğinden hemen önce gerçekleşecek. Bu da takımların hem yükselmek hem de bahsi geçen LAN etkinliğinde yer kapmak için yarışacağı anlamına mı geliyor? (X üzerinden @UnstabledMotion tarafından soruldu)
Yükselme turnuvasında oynayan Karşılaşma takımları, yalnızca ana ligde yer almak için mücadele eder. Uluslararası turnuvalara katılım hakkı ise ana liglerde oynayarak kazanılır.
Ancak bir Karşılaşma takımı yükselirse, uluslararası turnuvalarda yer kapmak için yükseldiği yarıda değil, bir sonraki yarıda mücadele edebilir.
- Pedro
8) Peki Çin tarafında durumlar nasıl? Karşılaşma bölgeleri yok. Bir ligleri olacak mı yoksa Aylık Finaller devam mı edecek? Uluslararası turnuvalara nasıl katılacaklar? (Reddit üzerinden Dagam-37 tarafından soruldu)
Çin, uluslararası arenadaki yerini koruyacak ve temsil edilmeye devam edecek. Ancak oradaki rekabetçi yapı dünyanın geri kalanından farklı olabilir.
Yıl bitmeden daha fazla ayrıntı paylaşacağız.
- Kim
9) BSŞ topluluğundaki oyuncuların ve hayranların kullanabileceği yeni araçlar geliştirmek veya mevcut araçları iyileştirmek isteyen yazılımcılara yönelik olarak araçlarda ve kaynaklarda herhangi bir geliştirme yapılacak mı? Özellikle Brawl Stars API gibi hâlihazırdaki araçlardan bahsediyorum. (X üzerinden @Vitor_0502 tarafından soruldu)
Şu an için duyurmaya hazır olduğumuz bir şey yok ama evet, yapılacak!
- Kim
Böylelikle ilk BSŞ Soru-Cevap Etkinliğimizin sonuna geliyoruz! Reddit, X ve Instagram üzerinden bize sorularını ileten herkese teşekkür ederiz.
Bu sefer tüm soruları yanıtlayamadık ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, bundan sonraki süreçte şeffaflığı ve toplulukla olan iletişimimizi artırmayı hedefliyoruz. Yani ileride daha fazla soru-cevap etkinliği görebilirsiniz!
- Brawl Stars E-spor Ekibi
